Fostul presedinte al Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), Ion Ghizdeanu, este citat, joi, de procurorii de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, pentru a fi pus sub acuzare intr-un dosar in care se fac cercetari cu privire la presupuse fapte de falsificare a unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat, potrivit unor surse judiciare.

Este vorba de alocarea de granturi pentru proiecte de dezvoltare care cuprind investitii sau lucrari de intretinere si reparatii curente din Fondul de Dezvoltare si Investitii (FDI), gestionat de Comisia Nationala de Prognoza, condusa de Ion Ghizdeanu.

Bani pentru baronii PSD

Un mijloc financiar gandit de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, si de fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, prin care se acordau bani catre baronii din PSD. Ghizdeanu este considerat omul cheie al cuplului Dragnea-Valcov in implementarea politicilor economice.

In decembrie 2019, Guvernul Orban a decis transferarea FDI la Ministerul Lucrarilor Publice pentru a fi desfiintat si l-a demis pe Ghizdeanu.

Un capitol important al acestui proiect de lege priveste Fondul de Dezvoltare si Investitii, o schema, de fapt, de imprumuturi fictive, prin care fostul Guvern a amagit autoritatile locale cu contracte de finantare fara o sursa bugetara reala, ci doar pentru a evita inscrierea unor credite de angajament in calculul deficitului bugetar“, declara seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.

Citeste si: Guvernul desfiinteaza Fondul de Dezvoltare si Investitii: A fost o schema de imprumuturi fictive

Zeci de milioane de lei au ajuns in Olt

Potrivit surselor judiciare, anchetatorii verifica modul in care au fost alocate mai multe fonduri catre primarii sau judete controlate de lideri PSD locali.

De altfel, saptamana aceasta, procurorii au ridicat mai multe documente din mai multe judete.

Publicatia “Concret in Olt” a dezvaluit ca miercuri procurorii au cerut mai multe documente autoritatilor din Olt, privind desfasurarea a sase contracte acordate la 6 primarii.

Este vorba contracte in valoare de 181 milioane de lei. Jurnalistii locali mai dezvaluie ca ancheta in acest caz a fost demarata la sesizarea Corpului de control al Ministerului Dezvoltarii.

Oltul este fieful lui Darius Valcov, care a fost senator al acestui judet de doua ori si primar al orasului Slatina.

Bani pe finalul guvernarii

Sursele judiciare au explicat pentru Ziare.com ca ancheta vizeaza fondurile acordate in perioada septembrie-noiembrie 2019, adica pe finalul mandatului Vioricai Dancila.

“A fost perioada in care liderii PSD au simtit ca s-ar putea sa piarda guvernarea si au inceput sa dea bani catre liderii PSD din teritoriu pentru a-i fideliza si sa nu paraseasca partidul,” explica sursele citate.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *