Doi parlamentari din Suedia au nominalizat-o pe adolescenta suedeza si activista Greta Thunberg la premiul Nobel pentru Pace 2020.

Jens Holm si Hakan Svenneling, membri ai Partidului Stangii din Suedia, au spus luni ca Thunberg “a muncit din greu pentru a-i face atenti pe politicieni la crizele climatice” si “a-i determina sa actioneze pentru reducerea emisiilor si pentru respectarea Acordului de la Paris”, ceea ce, in cazul ei, reprezinta un gest de a face pace, potrivit Huffington Post.

Acordul din 2015 de la Paris solicita atat tarilor bogate, cat si celor sarace sa ia masuri pentru a limita cresterea temperaturilor la nivel global care duc la topirea ghetarilor, cresterea nivelului marilor si la perturbarea precipitatiilor.

Solicita guvernelor sa prezinte planuri nationale de reducere a emisiilor care sa limiteze cresterea temperaturii la nivel global sub 2 grade Celsius (3,6 grade Fahrenheit).

Thunberg, 17 ani, a incurajat elevii sa lipseasca de la scoala pentru a se alatura protestelor prin care cerea actiuni rapide de schimbare legate de climat, o miscare care s-a raspandit si in afara Suediei, catre natiunile Europei si in toata lumea.

Ea a infiintat Fridays for Future, miscare ce a inspirat altele conduse de alti tineri.

Orice parlamentar poate nominaliza pe cineva la premiul Nobel pentru Pace, iar trei membri ai Parlamentului norvegian au selectat-o pe Thunberg anul trecut.

In 2019, ea se afla intre cele patru persoane castigatoare ale premiului Right Livelihood, cunoscut si ca “Alternative Nobel”, si a fost desemnata de revista The Time “Person of the Year”.

Comitetul norvegian pentru Nobel nu comenteaza public nominalizarile, care pentru anul 2020 trebuie sa fie trimise pana la 1 februarie.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *