Bulgaria l-a convocat pe ambasadorul rus, dupa ce a acuzat de spionaj doi reprezentanti ai Ambasadei Rusiei la Sofia, provocand furia Moscovei, intr-un context in care relatiile diplomatice, in mod istoric apropiate, se racesc intre cele doua tari.

“Au fost deschise anchete cu privire la doi cetateni straini care culegeau informatii clasificate secret al Apararii si apoi le trimiteau unui stat strain”, a anuntat vineri intr-un comunicat Parchetul bulgar, care a prezentat aceste persoane ca fiind diplomati, relateaza AFP.

Ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva, a anuntat, vineri, probabila expulzare a celor doi.

“Am primit scrisori de la procurori cu privire la aceste acuzatii”, a declarat ea, anuntand ca urma sa-l convoace pe ambasadorul rus. “Vom lua masurile pe care suntem obligati sa le luam si cel mai probabil ii vom declara ‘persoane non grata'”, a punctat ea.

Ambasada Rusiei la Sofia a respins aceste acuzatii intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

“Nicio proba care sa confirme activitati incompatibile cu statutul (celor doi) nu a fost prezentata”, a acuzat reprezentanta diplomatica rusa, care precizeaza ca este vorba despre un diplomat si un angajat.

Unul dintre cei doi presupusi spioni era inregistrat ca prim-secretar la Serviciul consular al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Insa el “cauta, de fapt, din 2017, date despre sistemul nostru electoral”, potrivit justitiei bulgare.

La randul sau, colegul acestuia culegea, la Serviciul comercial al ambasadei, “informatii cu privire la aprovizionarea si securitatea energetica”. El le “transmitea apoi la sediul serviciilor ruse de informatii (FSB) de la Moscova”, precizeaza parchetul.

Rusia si-a evocat, in replica, “dreptul de a riposta”, exprimandu-si regretul cu privire la faptul ca asemenea acuzatii au fost facute publice de catre Sofia, fara o discutie prealabil cu ambasada.

Acest lucru “nu raspunde spiritului traditional constructiv al relatiilor intre cele doua tari”, a scris ambasada rusa pe Facebook.

Sofia intretine, de la caderea comunismului, in 1989, relatii politice privilegiate cu Moscova, iar interesele ruse sunt foarte prezente in lumea bulgara a afacerilor.

Ambasada Statelor Unite, din contra, a “felicitat actiunile Guvernului bulgar de a apara independenta si suveranitatea tarii de o influenta nociva”, inclusiv pentru expulzarea celor doi reprezentanti ai Ambasadei Rusiei cu privire la spionaj si anuntarea inculparii a trei cetateni rusi cu privire la o tentativa de asasinat.

Justitia bulgara a anuntat joi ca a emis un mandat de arestare european pe numele a trei cetateni rusi, inculpati de otravirea unui antrepenor, a fiului acestuia si a unui cadru al intreprinderii sale din Bulgaria in 2015 – un scandal susceptibil sa aiba ramificatii cu cazul fostului dublu agent rus Sergei Skripal.

Ambasada americana afirma in acest comunicat ca “unii dintre aceiasi agenti rusi vinovati de otravirea din Bulgaria erau implicati in alte activitati nocive in Europa”.

Atunci cand justitia bulgara a anuntat ca ancheteaza cu privire la acest dosar, ea a subliniat ca investigatiile vizau un ofiter din cadrul serviciilor militare ruse (GRU), cunoscut sub numele de Serghei Fedotov.

Acesta din urma – pe adevaratul sau nume Denis Viaceslavovici – s-a dus in Bulgaria in momentul presupusei tentative de asasinare a lui Ghebrev, in aprilie 2015.

Or potrivit site-ului de investigatii Bellingcat, acest barbat se afla in Regatul Unit atunci cand fostul dublu agent Serghei Skripal si fiica sa, Iulia, au fost otraviti, la Salisbury, in martie 2018, si este considerat “al treilea suspect” in acest dosar.

Procurorul general bulgar Ivan Ghencev a discutat joi cu o diplomata americana insarcinata cu cooperarea judiciara intre Sofia si Washington.

Aceasta intalnire a avut loc pe fondul unor tensiuni in relatiile intre Bulgaria si Rusia in ultimele luni. In septembrie, parchetul bulgar a inculpat – de spionaj in favoarea Kremlinului – un fost deputat socialist bulgar.

Apoi, pentru prima oara in 20 de ani, Sofia a expulzat, in octombrie, un diplomat rus.

Rusia a replicat in decembrie, expulzand la randul sau un diplomat bulgar.

“Un aliat puternic NATO si partener al Uniunii Europene, Bulgaria are un drept inalienabil de a-si apara viitorul”, sublinia Ambasada Statelor Unite.

Spre deosebire de alte state membre NATO si UE, Sofia a refuzat sa expulzeze diplomatirusi dupa otravirea, in 2018, in Marea Britanie, a fostuluidublu agent rus Sergei Skripal.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *