Oamenii de stiinta au identificat cel mai vechi crater lasat pe Pamant de un asteroid. Acesta se afla in Australia si e posibil ca asteroidul a carui amprenta o poarta sa fi schimbat drastic clima la momentul respectiv.

Se crede ca asteroidul care a cazut in urma cu 2,2 miliarde de ani (jumatate din varsta Terrei) a sfarsit era glaciara in care se afla Pamantul la acea vreme, arata BBC.

Craterul din Yarrabubba nu este vizibil cu ochiul liber. Analiza mineralelor din pietre arata insa ca un asteroid a cazut aici. A fost descoperit inca din 1979, dar abia acum a putut fi datat, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

Analizele rocilor – in care oamenii de stiinta au citit precum in inelele unui copac, dupa cum s-a exprimat unul dintre cercetatori – arata ca craterul este cu 200 de milioane de ani mai vechi decat un altul din Africa de Sud, cel care detinea pana acum recordul.

Cat despre posibilitatea ca acest asteroid sa fi schimbat clima pe Terra, aceasta este foarte reala. O incalzire a avut loc chiar in urma cu 2,2 miliarde de ani.

Facand simulari pe calculator, oamenii de stiinta au concluzionat ca asteroidul a lovit o bucata de gheata groasa de kilometri, care acoperea pamantul. Asta a dus la eliberarea unui volum imens de vapori de apa, cu efect de sera in atmosfera, ceea ce ar fi putut duce la o incalzire in timpul erei Proterozoice (o perioada cand oxigenul abia aparuse in atmosfera, iar viata complexa inca nu se formase).

Vezi si Asteroidul gigantic care ne-a adus o perioada glaciara, dar a si dat un impuls vietii. Ce s-a intamplat in urma cu 466 de milioane de ani

A.P.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *