Scopul demersului este, potrivit sursei citate, reducerea riscului de dumping salarial pe o piaţă a muncii fără frontiere şi salvarea unei părţi din cei 110 milioane de europeni în risc de sărăcie.

Propunerea privind salariul minim creează îngrijorări  în mai multe ţări. Ţările din Europa Centrală şi de Est, cu costuri ale forţei de muncă sub medie, se tem că noul mecanism le va reduce competitivitatea. Salariul minim net anual în ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia nu atinge 5.000 de euro pe an, în Bulgaria sau România este în jur de 3.000, iar în  Germania, Franţa sau Italia depăşeşte 13.000 de euro.

Temerile țărilor din Europa Centrală și de EST sunt însă nejustificate. „Obiectivul nu este de a stabili un salariu minim comun pentru întreaga UE”, au asigurat sursele Comisiei înainte de publicarea documentului de consultare privind viitorul mecanism european.

„Orice propunere va permite stabilirea salariilor minime în conformitate cu practicile tradiţionale ale fiecărei ţări, fie prin negocieri colective, fie prin norme legale”,  mai spun sursele citate.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *