Cel mai vechi material de pe Pamant a fost descoperit in compozitia unui meteorit. Particule din continutul sau au si 7,5 miliarde de ani.

Meteoritul studiat a cazut pe Terra in anii ’60. Acum, in interiorul sau s-au gasit particule de praf cu mult mai vechi decat sistemul nostru solar, arata BBC, citand un raport publicat de jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cand stelele mor, particule din interiorul lor sunt aruncate in spatiu. Acestea ajung sa fie incorporate in alte stele, planete, sateliti naturali sau meteoriti. E vorba chiar despre praf de stele, a explicat autorul studiului, Philipp Heck, profesor la Universitatea din Chicago.

40 de astfel de fire sau particule de praf continute de meteoritul Murchison, cazut in Australia, in 1969, au fost analizate de o echipa de cercetatori formata din americani si elvetieni, reiesind faptul ca unele erau vechi de 4,6 – 4,9 miliarde de ani.

Pentru comparatie, Soarele are doar 4,6 miliarde de ani, iar Pamantul 4,5 miliarde de ani.

Una dintre particule s-a dovedit a avea chiar 7,5 miliarde de ani.

Per total, doar 10% dintre particule au mai mult de 5,5 miliarde de ani, iar 60% dintre ele sunt mai tinere, de 4,6 – 4,9 miliarde de ani.

Pana acum, cea mai veche particula analizata nu a depasit varsta de 5,5 miliarde de ani.

Citeste si Terra va fi lovita de mai multi meteoriti. Cat de curand spune NASA ca se va intampla

A.P.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *