Din embrioni de porci injectati cu celule stem de maimuta s-au nascut primele himere. Desi un astfel de experiment, realizat in China, unora le-ar putea parea inutil sau chiar scandalos, realitatea e ca, spun oamenii de stiinta, suntem cu un pas mai aproape de momentul in care vom creste organe umane in gazde animale. Un subiect sensibil si acesta.

Animalele nascute nu se diferentiau cu nimic de celelalte, dar in corpul lor puteau fi zarite celulele stem provenind de la macaci (specie de maimuta folosita adesea in cadrul experimentelor, alaturi de porc, cel din urma fiind foarte asemanator omului) deoarece acestea au fost modificate genetic astfel incat sa fie fluorescente, tocmai pentru a putea fi urmarite in organism.

In cazul animalelor considerate himere, s-a putut vedea cum celulele stem s-au imprastiat in tesuturi aflate in vecinatatea unor organe vitale, asa cum sunt inima, ficatul, plamanii, regasindu-se si in piele. Totusi, proportia lor era mica, de 0,1 – 0,01, arata IFL Science.

Din pacate, animalele au murit in decurs de o saptamana de la nastere, din cauze necunoscute. Oamenii de stiinta cred ca moartea lor nu a avut de-a face cu faptul ca erau himere, ci din cauza procesului de fertilizare in vitro, pentru ca la fel s-a intamplat si cu porcii care nu aveau celule stem provenite de la maimute, folositi drept subiecti pentru comparatie in cadrul studiului.

Astfel de experimente sunt derulate din moment ce cele cu celule umane sunt interzise in multe parti ale lumii. Chiar si asa, in cadrul unui studiu din 2017 au fost folosite celule umane, dar experimentul a fost oprit dupa o luna, de teama ca himerele porc-om (o celula umana la fiecare 100.000 de celule ale porcului) sa nu ajunga la momentul in care si creierul sa se dezvolte, considerandu-se ca acesta ar putea fi partial uman.

Citeste si Pana unde ajunge stiinta: Organe umane crescute in animale

A.P.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *