Ministerul israelian al Apararii a anuntat joi ca Republica Ceha a convenit sa cumpere opt sisteme radar antiaeriene mobile Iron Dome (Domul de fier), in cadrul unei tranzactii in valoare de 152 de milioane de dolari, informeaza dpa.

Cele opt radare ELM-2084, care asigura capacitati de supraveghere aeriana si aparare antiaeriana, urmeaza sa fie livrate intre 2021 si 2023 si vor lucra cu sistemele de comanda cehe si ale NATO.

Acordul a fost semnat la Praga de reprezentanti ai celor doua parti.

Sistemele sunt produse de compania israeliana Elta Systems si sunt utilizate pentru detectarea apropierii de rachete, a traiectoriei acestora, a locului de unde au fost lansate si pentru interceptarea lor.

“Prin semnarea acestui acord, am inceput procesul de incheiere a dependentei noastre de utilaje rusesti depasite si in acelasi timp de achizitie a unor sisteme moderne si testate in lupta, de la un partener strategic pe termen lung”, a declarat ministrul ceh al apararii, Lubomir Metnar, citat in comunicatul Ministerului israelian al Apararii.

Yair Kulas, responsabil al acestui minister, a subliniat ca tranzactia contribuie la aprofundarea cooperarii ceho-israeliene.

“Speram ca acest acord sa deschida calea unei cooperari extinse cu partenerii nostri cehi si cu alte state ale NATO”, a mentionat in comunicat oficialul israelian.

Foto: By *Flickr_-_Israel_Defense_Forces_-_Iron_Dome_System_Guarding_the_Skies_of_Israel.jpg: Israel Defense Forces from Israelderivative work: NatanFlayer – This file was derived from:, CC BY-SA 2.0, Link

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *