Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, avertizeaza ca cresterea pensiilor prevazuta pentru 1 septembrie 2020 se va tripla ca impact bugetar in 2021, iar asta inseamna sa “bagi tara in sant”.

Daianu a vorbit azi, la conferinta “Buget si fiscalitate 2020: dinspre politica oficiala spre mediul de afaceri”, despre riscurile implicate pentru buget de majorarea cu 40% a pensiilor prevazuta pentru septembrie 2020.

Nu este prima data cand seful Consiliului Fiscal avertizeaza ca nu se poate pune in practica legea pensiilor, asa cum a fost adoptata de PSD, pentru ca ar arunca in aer finantele tarii.

Daianu (Consiliul Fiscal): Nu este vorba despre taieri, dar salariile si pensiile nu vor putea creste asa cum a decis PSD

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Insa presedintele Klaus Iohannis nici nu vrea sa auda de vreo inghetare sau respectare a legilor, chiar daca prevad majorari care vor adanci gaura de la buget.

Iohannis: Nu vor fi taieri de pensii si salarii. Nici inghetari. Am fost total impotriva si in 2010, o masura hazardata, inutila si contraproductiva

Daianu: Un deficit bugetar de 3,5 – 3,6% pentru anul viitor ar fi o performanta

“Bugetul din 2020 pune samanta pentru bugetul din 2021 pentru ca cresterea de la 1 septembrie 2020 se tripleaza in 2021.

Oameni buni, aici nu te joci! Bagi tara in sant! O bagi! Nu este in sant, o bagam in sant.

Pietele oricum vor reactiona. Pietele nu asteapta sa treaca alegerile la noi (in 2020 sunt si locale si parlamentare – n.red.). Nu putem sa spunem pietelor: ‘Domnilor, doamnelor, inghetati, pentru ca noi trebuie sa terminam alegerile in Romania’.

Asa ceva nu se poate, iar a miza pe o colectare mult superioara si scaderea altor cheltuieli este foarte imprudent. Corectia necesara este mult prea mare.

Eu cred ca daca ne-am propune pentru 2020 un deficit in jur de 3,5 – 3,6% ar fi o performanta si sa tintim un asemenea deficit. A te duce la 3% este imposibil. Nu ai cum. Nu ai cum sa strivesti, pentru ca poti sa exagerezi si in directia cealalta. Noi trebuie sa schimbam macazul. Asta trebuie sa facem in 2020″, a spus Daniel Daianu, citat de Agerpres.

In plus, presedintele Consiliului Fiscal a sustinut ca o corectie prin inflatie este “o prostie” si ar afecta leul.

“Nu se pune problema de a taia salarii si pensii, repet ceea ce si guvernul actual a mentionat, asa cum si cei care urmaresc cu atentie economia romaneasca o subliniaza. Si in fine, cresterea de venituri fiscale nu implica automat crestere de taxe si impozite.

Putem sa avem crestere de venituri fiscale, dar o crestere majora nu este credibila si nu este firesc sa construiesti bugetul pe aceasta ipoteza si nici politica monetara a BNR-ului nu poate compensa prociclicitatea bugetului”, a adaugat Daianu.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *