Cercetatori din Israel au dezvoltat o noua tehnologie care este capabila sa transfere direct in creier, prin intermediul unor cipuri din silicon, cantitati microscopice de medicamente create impotriva maladiei Alzheimer, au anuntat reprezentantii Technion (Institutul Tehnologic Israelian).

Aceste cipuri nanometrice din silicon elibereaza o proteina esentiala ce ar putea inhiba dezvoltarea bolii Alzheimer, arata Xinhua.

Noul studiu, realizat de cercetatori de la Technion si Universitatea Bar-Ilan, a fost publicat in revista Small.

Maladia Alzheimer este caracterizata prin pierderi de memorie, tulburari de vorbire, probleme de orientare spatiala si deteriorarea abilitatilor motorii.

Aceasta boala, care afecteaza cu precadere persoanele varstnice, reprezinta o degenerare a celulelor cerebrale, cauzata in principal de acumulari de mase proteice in tesuturile creierului, care ucid grupuri de neuroni si afecteaza mecanisme esentiale pentru functionarea creierului.

O proteina specifica inhiba procesul de deteriorare a acelor mecanisme, insa inserarea proteinelor in zonele-tinta din creier nu este deloc o procedura simpla, deoarece medicamentul respectiv trebuie sa treaca de bariera hematoencefalica.

Acea bariera, care protejeaza sistemul nervos central de bacterii si substante chimice daunatoare, impiedica si trecerea medicamentelor din fluxul sangvin in creier.

Solutia dezvoltata de cercetatorii israelieni insereaza acea proteina in creier si o elibereaza asupra tesuturilor-tinta folosind cipuri speciale, care au o structura nanometrica poroasa, fapt ce le permite sa fie incarcate cu cantitati mari din acea proteina.

Cipul este inserat in creier printr-o procedura de implant sau proteina este lansata direct spre zonele-tinta sub forma unor particule minuscule incarcate cu un fel de “pistol cu gene”, un sistem ce elibereaza rapid in creier particule metalice acoperite cu acele molecule proteice.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *